Poišči objavo ali temo na blogu

torek, 18. oktober 2016

Zakaj in kako izvajati vaje za fleksibilnost?

V tokratnem članku se bom dotaknil tega, zakaj je fleksibilnost pomembna, zakaj so nekateri bolj fleksibilni kot drugi in kakšne treninge fleksibilnosti lahko izvajate.

Fleksibilnost mora postati, če že ni, pomemben del vašega fitnesa.Zakaj?Naštel bom le nekaj pomembnih dejavnikov, kot so mobilnost, drža telesa, koordinacija mišic ter manjša možnost poškodb ter bolečin v mišicah.Pri atletih oziroma športnikih je še posebej pomembno, ker izboljša predstavo oziroma pripomore k boljših rezultatom.Kaj pa če sem rekreativec, kaj bom pridobil?Izboljšali boste gibljivost ter dosti lažje izvajali določene vaje s katerimi ste imeli do sedaj težave.Vendar, če ne boste redno izvajali vaj za fleksibilnost, se bodo mišice s časoma skrčile, eden od razlogov se skriva tudi v temu, da smo preveč časa v sedečem položaju.
Zakaj so nekateri posamezniki bolj fleksibilni od drugih?
Seveda, nesmiselno bi bilo, da se primerjamo z gimnastičarjem, vendar pa drži, da so nekateri ljudje bolj fleksibilni od drugih.Na našo fleksibilnost lahko vplivajo dejavniki kot so starost, velikost in struktura kosti, vezivno tkivo ter mišična masa.

Kako lahko izboljšate fleksibilnost?
Tako kot pri vsaki stvari v življenju, tudi pri temu procesu velja, da je potrebno redno trenirati oziroma izvajati vaje in gibe, če želite izboljšati svojo fleksibilnost.Ravno zaradi tega je pomembno, da veste, kaj so dinamične in statične vaje za raztezanje in kdaj ter kako jih izvajati.

Kaj je dinamično raztezanje?
So gibi mišic, ki vodijo k raztezanju, ampak jih ne zadržimo v končnemu položaju.Dinamično raztezanje ima dva cilja, prvi je da ogreje tvoje mišice, drugi pa, da poveča fleksibilnost.Takšno raztezanje vam bo omogočilo, da bodo vaše mišice giblivejše.Izvajaš jih lahko pred in med treningom ali pa uporabite v samostojnemu treningu.Kaj pa statično raztezanje?
Najbolj enostavna razlaga bi bila, da grete v položaj, kjer boste začutili napetost ter potem zadržite takšen položaj naslednjih 20-30 sekund.Takšno raztezanje ni najboljša izbira za ogrevanje, kajti mišice morajo biti primerno ogrete, predno se jih razteguje.
Kdaj bi morali izvajati raztezne vaje za fleksibilnost?
Dinamično raztezanje naredite oziroma izvajajte pred treningom, kar vam bo pomagalo ogreti celotno telo.Statično raztezanje pa naredite po treningu in s tem pomagajte podaljšati mišice, ki so bile med treningom zategnjene.

Kakšna so lahko vaša pričakovanja glede fleksibilnosti?
Da boste postali bolj fleksibilni, je potrebna potrpežljivost.Pogosto delajte na omenjenemu procesu, bodite konstantni in zagotavljam vam, da bo vaše telo temu hvaležno.

Vsak dan je trening dan,


==================================================
Ključne besede: trening, fitnes, vadba, pridobivanje mišične mase, definicija telesa, izguba odvečne telesne maščobe, trening za moč, trening za vzdržljivost, funkcionalni trening, osebni trener, fitnes trener, izboljšanje športnega rezultata, vaje, vaja, trening za trebušne mišice, fitnes motivacija, motivacija za trening, trening za roke, špartanski trening, napake pri treningu, napake med treningom, vaje z utežmi, vaje z lastno telesno težo, calisthenics, kalistenika, street workout, ulični fitnes

1 komentar:

Unknown pravi ...


I am sure this post has touched all the internet visitors, its really really pleasant piece of writing on building up new blog. gmail login email