Poišči objavo ali temo na blogu

torek, 11. februar 2014

Zakaj je potrebno jesti rumenjake in ne samo beljake!

Mitov okoli jajc je veliko, od tega, da jih sploh ni dobro uživati oziroma v zelo majhnih količinah, pa do tega, da je priporočljivo izločati rumenjake.Naj vam predstavim, zakaj tako prva kot druga trditev ne držita…

Jajca predstavljajo eno najpopolnejših živil na svetu z rumenjakom vred!

Predstavljajo tudi enega izmed najboljših, najpopolnejših in najlažje izkoristljivih virov beljakovin, vsebujoč vseh devet esencialnih aminokislin.

Ampak, da se posvetim bistvu članka…Zakaj uživati tudi rumenjak?

Najprej zaradi holina.Gre za nujno potrebno hranilo, ki si ga moramo priskrbeti s hrano, saj ga potrebujemo za ohranjanje zdravja naših celičnih membran in osnovnih možganskih in srčno-žilnih sposobnosti.

Drugi razlog pa je fosfatidilholin (priljubljeno prehransko dopolnilo ‘lecitin’, ki se v grobem uporablja za izboljšanje telesnih in duševnih zmogljivosti, vsebuje 10 do 20 odstotkov fosfatidilholina). Brez njega se tako maščoba kot holesterol nabirata v jetrih.Veste kaj je zanimivo?

Jajčnega rumenjaka se izogibamo zaradi strahu pred holesterolom, vendar sta ravno holin in fosfatidilholin odgovorna za preprečitev nabiranja odvečnega holesterola in maščobe v jetrih.

Holin tvori metabolit (presnovni produkt), imenovan betain, pomaga pa tudi pri sintezi acetilholina (živčni prenašalec).

Betain pomaga kontrolirati povišano raven homocisteina v krvi (plazmi), ki je povezan s povečanim tveganjem za koronarno bolezen srca, možgansko kap in bolezen perifernega ožilja. Acetilholin pa koristi pri spominu in kognitivnih sposobnostih. Za visoko raven slednjega velja, da ščiti pred nekaterimi oblikami demence, vključujoč alzheimerjevo bolezen.


Prehranjujte se učinkovito,


Vir: http://www.feel-good.si/blog/2011/08/17/imate-jajca/

Ni komentarjev: