Poišči objavo ali temo na blogu

torek, 18. februar 2014

Je vaš trening res optimalen?

V današnji objavi bomo govorili o treningu, njegovi intenzivnosti in pa seveda trening split-ih in razdelitvi samega treninga.

Večina ljudi ki začne s fitnesom se oklepa ob članke slavnih bodybuilder-jev in samih treningov, ki jih vidijo v revijah in kateri naj bi nas popeljali do popolne postave. Če odmislimo anabolike in podobne zadeve, katere se porajajo ob pogledu na to polnost mišic, nizek odstotek maščobe in pa seveda vaskularnost, so njihovi treningi prilagojeni prav njim in njihovem režimu prehranjevanja.

Vsak si želi biti fit in vsaj malo podoben svojim idolom, a tu se zadeva zatakne… »joj že tri mesece delam program od ronnie-ja pa še zmer nč, pa kako, on ma ful dobra prsa«. Verjetno ste že slišali kaj podobnega a ne? No tudi sam sem bil v takšnem položaju. Poskusil sem veliko treningov, takšnih in drugačnih a z njimi nisem dosegel željenega rezultata.

No vse do dneva ko sem si zlomil prst na nogi, izvajanje počepov in mrtvih dvigov je bilo tisto obdobje enostavno nemogoče, zato sem se odločil za program, ki naj ne bi bil tako zahteven in posledično trajal manj časa. Bil je tri dnevni program celotnega telesa, ki ga je izvajal sam Steve Reeves. Za tiste ki Steve-a ne poznate, zmagal je na tekmovanjih kot so Mr. America, Mr. World in Mr. Universe poleg tega pa je imel tudi bleščečo filmsko kariero. No da ne bom dolgovezil, za tem sem prešel na podobnega, in sicer na ruski tridnevni program celega telesa za moč. Moja prehrana se ni spremenila, a moja telesna teža, mišična masa in moč so začeli rasti zelo hitro, za kar je zaslužen prav ta program.

Za to obstaja zelo logična razlaga, mišico se na teden stimulira večkrat kar pomeni boljšo proteinsko sintezo in samo absorbcijo hranil v mišico pa tudi sam efekt stimuliranja centralnega živčnega sistema. Verjamem da sedaj »googlate« kaj pomeni proteinska sinteza ampak naj vam to pojasnim v praksi. Kdaj ste nazadnje izvajali vaje za prsa (potisk z prsi, metuljčka itd.)?In koliko časa po treningu ste še čutili »pump« v mišici oz. trdoto? Dan ali dva in potem je splahnela kajne? No če bi to mišico spet trenirali po dveh treh dneh bi s tem dosegli prav to trdoto in »pump« čez celoten teden.

Seveda je volumen primeren ponavljanju treninga in vem da vam ta trening ne diši, prav zaradi tega ker se pri treningu celotnega telesa ne daje prevelik poudarek na izolacijske vaje.A to ni noben problem. Obstaja druga možnost, trening zgornjega in spodnjega dela telesa za moč kateremu sledi dan dva počitka potem pa tri dni hipertrofije po želji (Noge, push, pull…).

V primeru da imate bolj powerlifterske cilje, pa se da program prilagoditi tudi za vas, regularni dnevi treninga potiska z prsi, mrtvega dviga in počepa katerim sledi dan dva počitka.Nato pa dan pri katerem je poudarek na eksplozivnosti in vajah z lastno težo (primer 3-5 ponovitev, vaje kot so zgibi, skleki/dips, sklece, sprednji počepi, potisk za rame z palico ali overhead press itd.).

Ravno zaradi treninga, ki obsega tri dni, se tega poslužujejo atleti, ki imajo manj časa, fitnes pa jim predstavlja le orodje za izboljšanje v svoji panogi.Možnosti razdelitve tega treninga je ogromno a ključno je, da mišico obdelamo 2-3 x na teden in z tem spodbudimo čim večjo rast in stimulacijo centralnega živčnega sistema.

Poleg same rasti naj omenim tudi manjšo možnost poškodb, boljšo simetrijo in posledično preprečitev »disbalansa« v sami muskulaturi, ki ima lahko na same mišice, vezivno tkivo in sklepe skoraj katastrofalne posledice.

Kot zanimivost naj omenim, da je trening celega telesa za čas ko še ni užival anaboličnih steroidov, izvajal tudi sam Arnold Schwarzenegger. Prav takšen način treninga mu je prinesel največ mišične mase.Trenirajte učinkovito,

O avtorju: Who is ALPHA OWL?


Ključne besede: tvoj fitnes rezultat, tvoj fitnes izziv, spletni fitnes trener 1 na 1, trening, fitnes, sestava trening programa, osebni trener, osebni fitnes trener, fitnes trening, fitnes vaje, trening partner, skupni trening, nejc logar fitnes, calisthenics trening, trening z lastno telesno težo, bodyweight vaje, trening z utežmi, trening z bremeni

Ni komentarjev: