Poišči objavo ali temo na blogu

petek, 9. avgust 2013

Kako trenirati ženske…?

Kot prvo, ne obstajajo vaje za moške in vaje za ženske.Počep je počep, mrtvi dvig je mrtvi dvig itd.Seveda je treba narediti določene prilagoditve, predvsem zaradi dejstva, da so ženske v večini šibkejše (ne vedno!) in ne morejo dvigovati tako težkih bremen kot moški.
Vendar pa to kljub temu ne more biti izgovor, da ne bi trenirale s podobno intenzivnostjo.

Kako jaz prilagodim trening za ženske?

1.Zmanjšam premore med serijami in vajami…Ženske imajo v večini večjo mišično vzdržljivost kot moški, se hitreje regenerirajo, poleg tega pa trenirajo tudi z manjšimi bremeni (utežmi).

2.Zvišam število ponovitev in serij…V primerjavi z moškimi lahko ženske naredijo enkrat več ponovitev ter s tem seveda tudi več serij pri isti vaji in v istem časovnem obdobju!Razlog je v tem, da dvigujejo manjša bremena, potrebujejo pa tudi manj premora med serijami.

3.Počasnejše povečevanje teže…Če želiš napredovati, moraš biti iz treninga v trening boljši.To pomeni, da naslednjič dviguješ težja bremena ali narediš več ponovitev z obstoječo težo.Ker so ženske, kot sem omenil, šibkejše od moških, se pri njihovem treningu ponavadi ista bremena dvigujejo dlje časa.Vendar ne pozabite, to pomeni, da morate vsak naslednji trening narediti več ponovitev ali več serij.

4.Trening za celotno telo namesto deljenega…Kadar sestavljam trening za ženske, sploh začetnice, zmeraj sestavim trening za celotno telo ali trening za zgornji in spodnji del telesa.S takšnim pristopom je bil vedno do sedaj večji uspeh kot z deljenim treningom po mišičnim skupinah.Ker je cilj večine žensk izguba odvečne telesne maščobe, bodo s takšnim načinom nivo moči dosti bolj povečale kot samo s treningom za roke ali noge/hrbet itd.

5.Trening program naj traja dlje kot pri moških…Kot prvo zaradi tehnike dvigovanja, ki jo je treba ponavadi osvojiti in kot drugo, ker tudi na moči počasneje pridobivajo ter s tem počasneje povečujejo bremena, ki jih dvigujejo.Če pri moških zamenjam trening program po 4 tednih oz. najkasneje po 6-ih, lahko pri ženskah trening program brez problema traja tudi 8 tednov.Nasveti so za ženske, ki še nimajo veliko izkušenj s treningi za preobrazbo telesa ali pa so še čiste začetnice.Za ženske, ki so že sedaj v vrhunski formi in imajo za seboj že kar nekaj »kilometrine« s treningom, veljajo nekoliko drugačna pravila.

Potrebujete pomoč pri sestavi vašega trening programa ali jedilnika?Za nasvet se obrnite na stran Tvoj fitnes rezultat.

Na vaš uspeh,


==================================================
Ključne besede: nejc logar fitnes, fitnes program, fitnes rezultati, fitnes vaje, intervalni trening, vzdržljivostni trening, kako dobiti trebušne mišice, topljenje maščob, definicija telesa, izklesane trebušne mišice, jedilnik za trebušne mišice, hrana za mišice, ketonska dieta jedilnik, paleo dieta jedilnik, fitnes jedilnik, fitnes jedilnik tedenski, osebni trener fitnesa, fitnes trening, trener fitnesa, fitnes osebni trener, jedilnik za definicijo, prehrana za fitnes, diete za hujšanje, diete hujšanje

Ni komentarjev: