Poišči objavo ali temo na blogu

ponedeljek, 23. maj 2011

Kako lahko preprečite katabolično stanje…?

Najprej definicija, kaj katabolično stanje sploh pomeni…?

To je neugodno stanje v telesu, ki se ustvari zaradi prevelike količine treninga, pomanjkanja kvalitetne prehrane in počitka, kar vodi do izgube mišične mase in kopičenja maščob.Če se želimo omenjenemu stanju izogniti, potrebujemo zadosti počitka, zelo veliko vlogo pa lahko igra tudi prehrana.Če boste v prehrani zaužili preveč ogljikovih hidratov in premalo beljakovin, boste s tem zelo pripomogli k povečanju kataboličnega stanja.


Če želite pridobiti mišice, je potrebno dvigovati uteži in veliko jesti.Med treningom poškodujete mišično tkivo, ki se potem obnovi in popravi, kar vam omogoči, da imate večje mišice, ter da ste močnejši in hitrejši.Ko se mišično tkivo obnavlja, je v anaboličnem stanju, če želite torej pridobiti kar se da največ mišične mase, morate telesu preprečiti, da bi prešel v katabolično stanje.

Dva glavna razloga, da vaše telo preide v katabolično stanje, sta preveč fizične aktivnosti in predolgo obdobje brez prehrane.Če predolgo trenirate, začne telo uporabljati svoje prednostne vire energije, ki sta glikogen in glukoza.Do podobnega procesa pride, če je naše telo daljše obdobje brez prehrane.

Kot ste verjetno lahko ugotovili, trening dejansko privede vaše telo v katabolično stanje, zato je zelo pomembno, da jeste pred in po fizični aktivnosti.Hitro prebavljivi sladkorji vam bodo dali dodatno zalogo energije.Vaše telo shrani ogljikove hidrate kot krvno glukozo in glikogen, ki se shrani v mišicah in jetrih.Zato je pomembno, da po treningu zaužijete hrano, ki je hitro prebavljiva in ki omogoča vašemu telesu, da začne popravljati poškodovano mišično tkivo.

S tem ko boste zaužili enostavne sladkorje, boste dali telesu hitro »dozo« energije in ponovno zapolnili zaloge energije.Poleg ogljikovih hidratov morate po treningu zaužiti tudi beljakovine, kar bo še dodatno pripomoglo k hitrejši obnovi mišičnega tkiva.

Ampak obnova mišičnega tkiva se ne konča potem, ko popijete beljakovinski napitek po treningu, ampak traja omenjeni proces skozi celoten dan in noč.Prav zaradi tega je pomembno, da skozi celoten dan jeste pogosto v manjših količinah in imate ponoči zadosten počitek, brez tega namreč ne boste pridobili mišične mase.

Naučite se skrivnosti pametnega treninga in inteligentnega prehranjevanja in preprečite vašemu telesu, da bi zašlo v katabolično stanje.


Na vaš uspeh,

=====================================================
Ključne besede: dieta za rast mišic, hrana za mišice, beljakovinski napitki rast mišic, pravilna prehrana za povečanje mišične mase, pridobivanje mišične mase, kako povečati mišično moč, program za mišično maso, rast mišične mase, bodybuilding trening program, kako dobiti mišice, trening za moč, bodybuilding vaje, fitnes vaje kako povečati mišično maso, kako pospešiti rast mišic, pravila pridobivanje mišične mase, kako povečati telesni metabolizem, kako povečati testosteron, priročnik za vadbo,

Ni komentarjev: