Poišči objavo ali temo na blogu

torek, 4. november 2008

Kako izbrati pravi beljakovinski napitek...

O njih med ljudmi še vedno kroži precej stereotipov in zmot. Eni jih enačijo z »doping« substancami, drugi so prepričani, da so popolnoma nenaravni, spet tretji menijo, da z njihovim uživanjem pridelaš mišice v stilu Rambota. V resnici so proizvedeni iz običajnih živil (npr. mleko, soja, jajce), katerim, poenostavljeno povedano, s pomočjo posebnih postopkov obdelave odstranijo odvečne ogljikove hidrate in maščobe. Tako ostanejo le koncentrirane beljakovine, ki z dodanimi okusi in sladili predstavljajo kot praške, ki jih poznamo. Nemalokrat so naravnejši in bolj zdravi od določenih običajnih živil, ki se oglašujejo kot zdrava. Priročni so za uporabo in lahko pomagajo pri premagovanju želje po sladkarijah.

Beljakovine (proteini) omogočajo rast in obnovo mišičnega tkiva. V času izgubljanja telesne maščobe (diete) so praktično nepogrešljive, saj so eden izmed dejavnikov, ki vpliva na ohranjanje visoke ravni naše presnove. Ne pozabite - višja raven presnove pomeni tudi več porabljenih kalorij. Za športno aktivnega posameznika se priporoča cca. 2 g beljakovin na 1 kilogram telesne teže. Izmed beljakovinskih živil izbirajte kakovostne vire, ki sočasno ne vsebujejo veliko maščob.

Večino beljakovin bi morali zaužiti v mesu, ribah, jajcih ter mlečnih izdelkih. Ampak, ker to ni vedno praktično, sploh če morate jesti šest ali več obrokov na dan, ali če ste vegetarjanec, vam bo beljakovinski napitek prišel zelo prav.Z njimi boste lažje dosegli prehranjevalno ravnovesje.

Danes je na trgu ogromno beljakovinskih napitkov oziroma praškov, katerega boste izbrali, je odvisno od tega, v kolikšni meri morate dopolniti svoj običajen jedilnik.
Za rekreativne športnike je primeren beljakovinsko hidratni napitek po vadbi, sestavljen iz sirotkinih beljakovin, ki je najprimernejši vir za čas po vadbi.
Tak napitek lahko zaužijete tudi kadarkoli med dnevom v primeru, da nimate možnosti zaužiti običajnega zdravega obroka.

Sam si za zajtrk, ki je seveda najpomembnejši obrok dneva, vedno pripravim beljakovinski napitek iz soje in sirotke skupaj s poljubno tekočino, včasih je to s sojinim ali riževim mlekom, ali pa sokom in vodo.

Napitek si pripravim tudi za malico ali večerjo, po treningu pa spijem običajen beljakovinski napitek iz soje in sirotke ali pa si v mešalniku pripravim napitek iz sadje, v vsakem primeru obvezno dodam eno žlico beljakovinskega “praška” iz sirotke.

Preden se odločite za nakup beljakovinskega napitka ali drugih dodatkov k prehrani, rajši investirajte čas in denar v nakup dobrega priročnika, ki vam bo omogočil, da boste o športni prehrani dobili nekaj osnovnega znanja.Prehranjujte se inteligentno,

======================================================
Ključne besede: beljakovinski napitki, beljakovinski praški, proteini, športna prehrana, dodatki k prehrani, whey, soja, sirotka, BSN, Herbalife

Ni komentarjev: